Prima pagină > Cele mai > Cea mai mare biblioteca a antichitatii

Cea mai mare biblioteca a antichitatii

Cea mai mare biblioteca a antichitatii

Cea mai mare Biblioteca din Alexandria

Biblioteca din Alexandria a fost cea mai renumita biblioteca a antichitatii.
Aceasta biblioteca era singura si cea mai mare arhiva de cunostinte ale lumii antice.
Situata in Alexandria, adevarata metropola a civilizatiei greco-romane din Egiptul antic, continea peste 900.000 de pergamente, ce cuprindeau lucrari ale celor mai mari ganditori si scriitori ai Antichitatii, printre care Homer, Platon, Socrate si multi altii.

Intemeierea Bibliotecii din Alexandria

Biblioteca din Alexandria - papirusuriBiblioteca din Alexandria – papirusuri
Biblioteca Regala din Alexandria (sau Marea Biblioteca din Alexandria) are inceputurile invaluite in mister. Se pare ca aceasta biblioteca a fost fondata in anul 288 i.Hr, in timpul faraonului Ptolemeu I, la indemnul unui discipol al lui Aristotel.
Aceasta biblioteca facea parte din Templul Muzelor – un centru de cult care includea si un centru intelectual construit dupa modelul Scolii lui Aristotel din Atena.
Acest templu includea, pe langa biblioteca propriu-zisa, si sali de lectura, laboratoare, sali pentru prelegeri filosofice si dezbateri intelectuale, camere de locuit, sali de masa si gradini. Influenta acestui model se poate observa in structura campusurilor universitare de azi.

Biblioteca din Alexandria – Institut de cercetare

Scopul acestei biblioteci era acela de a colecta toate cunostintele lumii; astfel, biblioteca continea copii ale tuturor cartilor care aparusera pana la vremea aceea (cartile erau organizate sub forma de suluri de papirus).
Invatati lucrand in vechea bibliotecaInvatati lucrand in vechea Biblioteca din Alexandria
Dar, pe langa colectarea lucrarilor din trecut, biblioteca era si o gazda pentru eruditii din toata lumea (filozofi, matematicieni, poeti, medici), carora dinastia Ptolemeilor le finanta transportul, cazarea si intretinerea pentru toate familiile lor.
Acesti invatati tineau prelegeri, faceau cercetari stiintifice, traduceau si copiau lucrari grecesti, egiptene, siriene, indiene, persane, budiste si ebraice. Printre invatatii care au studiat aici se numara: Apoloniu din Rodos, Eratostene, Aristarh si Aristofan din Bizant.
Biblioteca din Alexandria era si un institut de cercetare, care continea ultimele studii de matematica, astronomie, fizica, stiinte ale naturii si din alte domenii. Aici s-au pus bazele calendarului iulian si ale geometriei moderne.

Disparitia Bibliotecii din Alexandria

Din pacate, Biblioteca din Alexandria – acest colos al culturii antice – a fost distrusa de un incendiu urias, in urma cu aproximativ 2.000 de ani, iar toate papirusurile pe care le continea s-au pierdut.
Surse antice si moderne identifica 4 posibile cauze ale disparitiei acestei minuni a lumii antice: razboiul civil dintre Cezar si Pompei (48 i.Hr.), conflictele pentru putere dintre pagani si crestini (250 – 350), decretul lui Teofilus din 391 si cucerirea araba din 642.

Actuala Biblioteca din Alexandria

Noua Biblioteca AlexandrinaNoua Biblioteca din Alexandria – Biblioteca Alexandrina
In zona bibliotecii antice, in Alexandria a fost inaugurat in 2002 un complex cultural urias numit Biblioteca Alexandrina, ce isi propune sa reaprinda stralucirea intelectuala a bibliotecii disparute.
Biblioteca Alexandrina este mai mult decat o simpla biblioteca, deoarece gazduieste si 3 muzee, un planetariu, un exploratoriu, sapte centre de cercetare academica, galerii de arta, un centru de conferinte si numeroase institutii.
Reclame
Categorii:Cele mai
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: