Prima pagină > Cele mai > Top 10 cele mai bune oraşe din lume în care să trăieşti

Top 10 cele mai bune oraşe din lume în care să trăieşti

Top 10 cele mai bune oraşe din lume în care să trăieşti

Reputata companie de analiză, Economist Intelligence Unit a publicat un clasament al celor mai bune oraşe în care merită să trăiești, pe 2011.

Calitatea vieţii din 140 de oraşe a fost evaluată de experţii companiei după 30 de parametri, printre care siguranţa, serviciile de sănătate, stabilitatea socială, educaţia, dezvoltarea infrastructurii, disponibilitatea de bunuri şi servicii, mediul şi diversitatea vieţii culturale.

Să începem cu cel din urmă loc 10. Aşa deci, …

Locul 10. Auckland, Noua Zeelandă, 95.7 puncte

Auckland este cel mai mare oraş din Noua Zeelandă, cu o populaţie de aproximativ 1,3 milioane de oameni, un sfert din populaţia totală a ţării.

Astăzi Auckland este centrul economic şi cultural din Noua Zeelandă.  Oraşul nu este bogat în atracţii istorice, dar cu frumuseţea lui, Auckland cucerește inimile multora dintre cei care vin aici pentru prima dată.

Una dintre atracţiile principale este Sky Tower, cu înălţimea de 328 metri, este cea mai înaltă clădire din emisfera sudică.

Auckland este înconjurat de trei golfuri. În împrejurimile oraşului se află 48 de vulcani stinşi.

 

Locul 9. Adelaide, Australia, 95.9 puncte

Adelaide este capitala şi cel mai mare oraş al statului Australia de Sud. Este al cincilea cel mai mare oraş din ţară, cu o populaţie de peste 1,1 milioane.

Este numit în onoarea reginei – soţia regelui Marii Britanii şi Hanovrei, William IV, urcat pe tron între 1830 – 1837.

Oraşul este situat pe malul oceanului. Partea centrală a Adelaidei conține o zonă cu zgârie-nori moderni, destul de mică, iar restul oraşului are unul sau două nivele. Curăţenia ideală și finisajele impecabile ale clădirilor constituie cartea de vizită a oraşului Adelaide.

Aici turiştii sunt atraşi de a treia cea mai mare insulă din Australia, Kangaroo Island, rezervaţie naturală cu o colonie de lei de mare şi o plajă frumoasă de pescuit.

Venitul mediu în Adelaide nu diferă de restul ţării, cu toate acestea calitatea vieţii şi valorile imobiliare sunt considerabil mai mici decât în alte oraşe mari din Australia.

 

Locul 8. Perth, Australia, 95.9 puncte

Perth este capitala şi cel mai mare oraș al statului Australia de Vest, cu o populaţie de 1,2 milioane de locuitori, situat pe malul Oceanului Indian.

Oraşul este considerat unul dintre cele mai importante centre economice din Australia. Aici se extrag aur, diamante şi nichel. Anume aici se află cel mai mare depozit deschis de aur şi nichel în zona Kalgoorlie, precum şi cel mai mare cartier cu diamante din lume, care este principalul concurent pentru Africa de Sud şi depozitele din Yakutia.

Zgârie-norii moderni reprezintă un detaliu caracteristic de urbanism pentru Perth.

Perth este numit “perla Australiei.” Clădirile vechi, zona pietonală din inima orașului, vederile frumoase ale râului, fac oraşul foarte atractiv pentru turişti. Una dintre atracţiile principale este craterul de meteorit Wolf Creek. Mulţi sunt atraşi de clima blândă mediteraneană, frumoasele plaje, restaurante, baruri şi cluburi de noapte.

 

Locul 7. Sydney, Australia, 96,1 puncte

Sydney este cel mai mare oraş din Australia. Situat pe coasta de sud-est, este de două ori mai mare decât alt oraş gigant, New York, iar principala problemă pentru toţi călătorii, este cum să reuşească să viziteze cât mai mult posibil.

Numărul de parcuri şi oaze de verdeaţă, face metropola deosebită de alte mari oraşe de pe planetă. Alături de zgârie-nori, în Sydney se întind 34 de hectare ale Grădinii Botanice Regale.

Vara, toată viaţa din Sydney se îndepartează de City spre plaje. Aici există mai mult de 20 de plajele şi o duzină de porturi. Cea mai renumită plajă este Bondi Beach, locul preferat de surferii din Sydney.

Seara, Sydney este incredibil de frumos, când zgârie-norii de pe malul mării îşi reflectă luminile în apă. Una dintre cele mai cunoscute clădiri din Sydney este Sydney Opera House.

O altă atracţie în Sydney este Harbour Bridge. Este cel mai mare pod din oraş şi una dintre cele mai mari poduri-arc de oţel din lume.

 

Locul 6. Helsinki, Finlanda, 96.2 puncte

Helsinki este capitala şi cel mai mare oraş din Finlanda, cu o populaţie de 578 de mii de locuitori.

Străzile oraşului încercuiesc golfuri, podurile conectează insulele, iar feriboturile comunică cu insulele îndepărtate. Helsinki miroase a mare, iar în porturi persistă un zgomot constant al navelor care intră şi ies.

Helsinki este centrul de afaceri, educaţie, cultură şi ştiinţă în Finlanda. În Helsinki există 8 universităţi şi şase parcuri tehnologice.

70% din companiile străine care operează în Finlanda se află în Helsinki.

 

Locul 5. Calgary, Canada, 96.6 puncte

Calgary este cel mai mare oraş din provincia Alberta din Canada, la poalele munţilor şi preriei, aproximativ la 80 de km est de bazinul hidrografic al Munţilor Stâncoși Canadieni.

Oraşul este unul dintre cele mai însorite din Canada. Soarele străluceşte aici în medie 2400 de ore pe an.

Calgary este situat în zona de tranziţie între dealurile premontane Canadian Rockies şi preriile canadiene, aşa încât relieful este destul de deluros. Înălţimea centrului Calgary deasupra nivelului mării este de aproximativ 1048 m.

Viaţa în Calgary se învârte în jurul extracției de petrol, descoperit aici la începutul secolului 20. În ciuda acestui fapt, oraşul este considerat de multe organizaţii, unul dintre cele mai curate din lume.

 

Locul 4. Toronto, Canada, 97.2 puncte

Toronto este cel mai mare oraş din Canada şi centrul administrativ al provinciei Ontario. Oraşul a primit numele actual în 1834.

Toronto este oraşul cel mai cosmopolit din Canada, aproximativ 49% dintre rezidenţii săi sunt imigranţi.

În Toronto se află cea mai lungă stradă din lume, Young Street, înscrisă în Cartea Recordurilor, care are o lungime de 1896 km. Aici este şi cea mai mare grădină zoologică din lume. Teritoriul grădinii este de 283 de hectare. Aici, în condiţii apropiate de habitatul natural, sunt întreţinute aproximativ 5000 de animale diferite.

În Toronto este şi cel mai înalt turn de televiziune din lume, «CN Tower», construit în 1976. Înălţimea acestuia este de 553 de metri, iar la o altitudine de 446 de metri se află o punte închisă de observaţie. Este dificil să găsești în Toronto un loc, din care turnul să nu fie vizibil.

Insulele din Toronto sunt un loc perfect pentru recreere şi picnicuri. Aici vin atât localnici, cât şi turişti.

Principalul punct de atracţie din împrejurimile Toronto este Cascada Niagara, situată între Lacul Ontario şi Erie, la graniţa cu Statele Unite, la 140 km de Toronto.

 

Locul 3. Melbourne, Australia, 97.5 puncte

Melbourne este al doilea mare oraş din Australia şi capitala statului Victoria, cu o populaţie de 3,8 milioane . Oraşul este considerat unul dintre cele mai importante centre comerciale, industriale şi culturale în Australia. Acesta este adesea menţionat drept capitala sportivă şi culturală a ţării.

Melbourne este considerat, pe drept cuvânt, cel mai frumos oraș din Australia. Aici există şi arhitectură victoriană elegantă, şi natură minunată.

Iubitorilor de arhitectură victoriană le este de ajuns o plimbare pe strada Swanston, strada principală a oraşului.

Cine doreşte să vadă întregul Melbourne, merită să urce pe puntea de observare a turnului Rialto. Acesta este un zgârie-nori a cărui înălțime este de 253 de metri.

O altă atracţie este Victorian Arts Centre.

 

Locul 2. Viena, Austria, 97.9 puncte

Viena este capitala Austriei şi este situată în partea de est a ţării. Populaţia Vienei, împreună cu suburbiile, este de aproximativ 2,3 milioane.

Este unul dintre cele mai fermecătoare oraşe din Europa, situat pe malurile Dunării.

Viena este un centru renumit pentru muzică, datorită unui lung şir de artişti celebri care au trăit şi au lucrat în acest oraş: Mozart, Beethoven, Haydn, Schubert.

Aici sunt palate maiestuoase, pieţe, străzi pitoreşti şi numeroase parcuri. Una dintre cele mai cunoscute clădiri din oraș este City Hall.

Imperial Palace – reşedinta de iarnă a Habsburgilor austrieci şi sediul principal al curţii imperiale de la Viena este în momentul de faţă  reședinta oficială a preşedintelui Austriei. Palatul are peste 2600 de săli şi camere.

În apropiere de Viena se află pădurea vieneză. Este o zonă minunată de recreere naturală, înţesată cu orăşele şi hoteluri, staţiuni şi izvoare termale.

 

Locul 1. Vancouver, Canada, 98.0 puncte

Iată că am ajuns la locul 1. Potrivit Economist Intelligence Unit, cel mai bun oraş de pe Pământ în care merită să trăieşti este Vancouver.

Vancouver este situat pe coasta de vest a Canadei, într-un frumos golf la poalele Pacificului de Nord.

Este al treilea oraș ca mărime din Canada, cu o populaţie de 2,433,000 de locuitori şi cel mai dens populat loc al provinciei British Columbia.

Considerat unul dintre cele mai pitoreşti oraşe din Canada, este înconjurat de păduri dese de pin, de munţi acoperiţi de zăpadă şi fiorduri.

Peste numeroasele râuri ale oraşului trec 20 de poduri, dintre care 3 sunt mobile.

Este cu siguranţă unul dintre cele mai frumoase oraşe oceanice din lume. Aici sunt şi plaje vaste, şi parcuri luxuriante, şi arhitectură magnifică. Turiştii din întreaga lume sunt atraşi aici de hoteluri confortabile, multe muzee, magazine, restaurante şi facilităţi sportive.

Vancouver face parte dintr-un ecosistem unic de pădure tropicală temperată. Aici vara este blândă şi deloc fierbinte, iar iarna ninge foarte rar.

Vă lăsăm să decideţi în care din aceste oraşe v-aţi dori să trăiţi.

Sau, să rămâneţi aici şi să vă apucaţi de treabă, astfel încât oraşul pe care-l lăsaţi urmaşilor vostri să aibă şansa să facă parte din acest top.

http://oracoolblog.wordpress.com

 

Reclame
Categorii:Cele mai
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: