Prima pagină > Cele mai > Cele mai uscate locuri de pe Terra

Cele mai uscate locuri de pe Terra

Cele mai uscate locuri de pe Terra (Galerie foto)
Foto: ouramazingplanet.com

In unele zone de pe planeta noastra ploaia cade rareori, iar in cateva regiuni nu a cazut de milioane de ani. In aceste climate este destul de putin probabil sa existe plante sau sa locuiasca oameni.

Conform Our Amazing Planet, iata care sunt cele mai aride locuri de pe Pamant, in ordine descrescatoare dupa cantitatea de precipitatii, ultimul fiind cel mai uscat.

1. Aoulef, Algeria

Media cantitatilor de precipitatii: 12,19 milimetri pe an (pentru comparatie, in Romania, media anuala a precipitatiilor, calculata pe intreg teritoriul, este de 637 mm).

Acest mic oras din centrul Algeriei este cel mai uscat loc dintr-o tara aproape la fel de arida. In plus, in Aoulef este si extrem de cald – este practic o oaza in desert (cativa palmieri separa orasul de desertul care il inconjoara).

In fotografia de mai jos (realizata de un satelit al NASA) se poate vedea o furtuna de praf deasupra Algeriei, fenomen care a avut loc in iulie 2011.

Cele mai uscate locuri de pe Terra (Galerie foto)

2. Pelican Point, Namibia

Media cantitatilor de precipitatii: 8,13 mm pe an

In ciuda uscaciunii si a numeroaselor dune de nisip din Namibia, aceasta zona este una foarte laudata de iubitorii de surf, care indura orice pentru un val perfect (din Atlantic).

Cele mai uscate locuri de pe Terra (Galerie foto)

3. Iquique, Chile

Media cantitatilor de precipitatii: 5,08 mm pe an

Acest oras port este asezat in capatul de nord al statului Chile si la vest de cunoscutul desert Atacama, laudandu-se cu plajele frumoase pentru a minimiza disconfortul provocat de aerul uscat. Putinele ploi cad de obicei in ianuarie si februarie.

In fotografia de mai jos (realizata tot de un satelit al NASA) se poate vedea o rara ninsoare, care a acoperit parti ale Desertului Atacama in iulie 2011.

Cele mai uscate locuri de pe Terra (Galerie foto)

4. Wadi Halfa, Sudan

Media cantitatilor de precipitatii: 2,45 mm pe an

Acest oras este unul cu un mediu foarte uscat, si, de asemenea, cu temperaturi foarte ridicate, ceea ce face climatul si mai ostil.

Cele mai uscate locuri de pe Terra (Galerie foto)

5. Ica, Peru

Media cantitatilor de precipitatii: 2,29 mm pe an

Pe partea sudica a orasului Lima din Peru, marginind Desertul Atacama, se afla Ica – o regiune uscata, care nu a fost mereu asa. In 2007, un grup de arheologi a gasit fosile care au dovedit existenta unor pinguini de 1,2 metri inaltime, in medie, in acesta zona. Climatul orasului atrage insa multi oameni care sufera de astm si care spun ca simptomele lor sunt ameliorate de aerul uscat.

Cele mai uscate locuri de pe Terra (Galerie foto)

6. Luxor, Egipt

Media cantitatilor de precipitatii: 0.862 mm pe an

In sezonul „rece”, acest oras care gazduieste cladiri din vremea faraonilor este lovit uneori de un vant fierbinte, care vine dinspre Desertul Vestic, si care poate provoca o furtuna de nisip. Furtunile de acest gen pot dura pana la doua zile, timp in care viteza vantului atinge si 150 de kilometri pe ora, iar temperaturile cresc cu circa 20 de grade. Orice ploaie care cade in aceasta perioada se evapora imediat in aerul incins.

Cele mai uscate locuri de pe Terra (Galerie foto)

7. Al-Kufrah, Libia

Media cantitatilor de precipitatii: 0.860 mm pe an

Al-Kufrah este cel mai uscat loc de pe continentul african, dar are cateva oaze in preajma in care se gasesc izvoare naturale subterane. In apropiere, desertul este acoperit de dune care ajung si la 300 de metri inaltime.

Cele mai uscate locuri de pe Terra (Galerie foto)

8. Arica, Chile

Media cantitatilor de precipitatii: 0,761 mm pe an

Arica este un oras port si aproape cel mai uscat loc de pe Terra, fiind inconjurat de Desertul Atacama (unde exista locuri in care n-a mai plouat de mai bine de 500 de ani). Aerul este insa destul de umed in Arica.

In fotografie pot fi vazute drumuri de coasta spre plajele din oras.

Cele mai uscate locuri de pe Terra (Galerie foto)

9. Vaile uscate, Antarctica

Media cantitatilor de precipitatii: 0 mm

Desi Antarctica te duce cu gandul la o imensitate acoperita cu zapada, o parte din aceasta – Vaile uscate – reprezinta de fapt cel mai uscat loc din lume. Vaile au o umiditate extrem de scazuta si aproape niciun pic de gheata sau zapada care sa le acopere, fiind cea mai mare zona fara gheata de pe continentul Antarctida.

Aceste vai, al caror climat este cauzat in parte de niste vanturi puternice care bat si cu 322 de kilometri pe ora, sunt considerate a fi mai apropiate decat orice alt loc de pe Terra de planeta Marte, in ceea ce priveste conditiile, cercetatorii studiind ecosistemul pentru a intelege mai bine suprafata planetei Marte.

Cele mai uscate locuri de pe Terra (Galerie foto)

Reclame
Categorii:Cele mai
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: