Stuxnet, cel mai puternic virus informatic creat vreodata

Stuxnet, cel mai puternic virus informatic creat vreodata
Foto: samsonblinded.org

Virusul Stuxnet a devenit cel mai de temut virus informatic creat vreodata, scopul pentru care a fost conceput fiind acela de a ataca facilitati nucleare din Iran.

Acesta poate permite infectarea si preluarea controlului asupra computerelor care comanda diverse utilaje si monitorizeaza functionarea acestora.

Virusul in cauza a reusit sa scoata din uz 20% din centrifugele de imbogatire a uraniului din Iran si a infectat computerele a peste sase milioane de persoane si a aproape 1.000 de companii din China.

„Cred ca am ajuns la un moment de cotitura, deoarece ne confruntam cu o noua lume, o noua abordare a infractionalitatii cibernetice”, spune Eugene Kaspersky, CEO si cofondator Kaspersky Lab, citat de Capital.

Acesta a avertizat ca, la nivel mondial, ne apropiem de o era a „terorismului cibernetic”.

„In trecut erau doar infractori cibernetici, acum constat cu teama ca ne apropiem de o era a terorismului cibernetic, a armelor sofisticate si a razboaielor cibernetice”, a mai spus acesta.

Cum funcţionează cel mai puternic virus informatic creat vreodată

Virusul Stuxnet este cel mai de temut virus informatic creat vreodată şi pare să fi fost creat cu scopul de a ataca facilităţi nucleare din Iran. Iată o prezentare a acestuia.

Stuxnet este cel mai periculos virus informatic  în condiţiile în care poate permite infectarea şi preluarea controlului asupra computerelor care comandă diverse utilaje şi monitorizează funcţionarea acestora.

Stuxnet a scos din uz 20% din centrifugele de îmbogăţire a uraniului din Iran şi a infectat computerele a peste şase milioane de persoane şi a aproape 1.000 de companii din China.

Experţii companiei Kaspersky au declarat la momentul atacului că este foarte unic în industria IT, pregătit de o echipă de infractori cibernetici cu vaste cunoştinţe ale tehnologiei SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition).

„Cred că am ajuns la un moment de cotitură, deoarece ne confruntăm cu o nouă lume, o nouă abordare a infracţionalităţii cibernetice”, spune Eugene Kaspersky, CEO şi co-fondator Kaspersky Lab. „În trecut erau doar infractori cibernetici, acum constat cu teamă că ne apropiem de o eră a terorismului cibernetic, a armelor sofisticate şi a războaielor cibernetice”, a mai spus acesta.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: