Codurile ascunse de pe bancnotele euro

. Ce reprezinta literele X, U, M sau S de pe bancnote?

Daca in cazul monedelor euro tara de provenienta poate fi usor identificata datorita „fetei nationale”, bancnotele nu au astfel de simboluri care sa faca usor de recunoscut tara care a tiparit o bancnota sau alta. 

Codurile ascunse de pe bancnotele euro. Ce reprezinta literele X, U, M sau S de pe bancnote?

Potrivit AGERPRES , bancnotele au coduri de identificAre nationala, reprezentate de o litera tiparita inaintea codului numeric al bancnotei. Se poate face proba cu orice hartie euro, oricare ar fi valoarea. Se va observa ca pe una din fete este tiparit de doua ori codul numeric precedat de o litera. Aceasta litera este cea care indica tara insarcinata cu tiparirea bancnotei (desi Banca Centrala Europeana, cu sediul la din Frankfurt, Germania, este maxima autoritate monetara din zona euro, bancile care tiparesc bancnotele si bat monedele continua sa fie bancile nationale).

Ce reprezinta codul format dintr-o litera si un numar, tiparit pe fiecare bancnota?

Prima litera indica in mod unic tara in care a fost emisa bancnota, numerele ramase dand o cifra de verificare unica pentru acea tara. Litera care identifica tara este in ordinea inversa alfabetului corespunzatoare initialei tarii respective. De exemplu, Belgia (Belgique sau Belgie in doua din cele trei limbi oficiale) este reprezentata prin „Z”, avand in vedere ca initiala „B” este prima in ordine alfabetica.

Litera care reprezinta Spania este „V”, Franta este identificata cu „U”, Portugalia cu „M”, iar Italia cu „S”. Olanda este reprezentata de „P”, Austria de „N”, Finlanda de „L”, Slovenia de „H”, Cipru de „G”, Malta de „F”, Slovacia de „E”, iar Irlanda de „T”. Luxemburgul nu are alocata nicio litera deoarece banca sa nu tipareste euro.

Litera aflata in cel mai mare pericol este „Y”, care corespunde Greciei. Între timp, tarile care nu au adoptat euro au rezervata o litera, in cazul in care la un moment dat vor decide sa faca parte din eurozona. Astfel litera „J” este rezervata cu o data ipotetica Marii Britaniei, daca va decide sa renunte la lira, iar literele „K” pentru Suedia si „W” pentru Danemarca.

Insa marea majoritate a bancnotelor care circula prin zona euro au codul „X”, care reprezinta Germania, circa 30% din capitalul Bancii Centrale Europene fiind al Berlinului.

 http://stiri.rol.ro

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: